Är världen för orättvis för att Gud skulle kunna finnas?

Ett väldigt vanligt argument för att Gud inte finns är att världen är för orättvis för att någon Gud skulle kunna finnas. På det här sättet resonerade också C.S. Lewis. Att världen verkade så orättvis och grym var för honom ett argument mot Guds existens. Sedan började han fundera kring begreppen rättvisa och orättvisa, och var han hade bildat sig en uppfattning om dessa begrepp. Han förstod då att när han kallade världen för orättvis så jämförde han med vad som var rättvist. Han insåg att det faktum att han kunde kalla världen för orättvis gjorde att det måste finnas något som ligger bakom och upprätthåller vad som är rättvisa. Han insåg att det låg helt enkelt för mycket mening bakom ordet rättvisa för att Gud inte skulle finnas. För att världen ska kunna vara orättvis (vilket den tyvärr är på många sätt) så måste det också finnas något som är verklig rättvisa. Lewis insåg att han inte hade kunnat uppfatta världen som orättvis om det inte fanns något som var verklig rättvisa, eller som han uttryckte det: ”Man kallar inte en linje krokig, om man inte har något begrepp om en rät linje”. Lewis kom helt enkelt fram till att det faktum att vi har ett begrepp om vad som är rättvisa och orättvisa, talar för att Gud existerar.  


Han menade också att han givetvis kunde ge upp rättvisebegreppet och att hans syn på rättvisa därmed bara var hans egna subjektiva idé om begreppet. Men han insåg att då skulle också hela argumentet mot Guds existens falla. Detta eftersom argumentet gick ut på att det var världen som var orättvis, inte att den inte tilltalade hans egna subjektiva syn på rättvisa.

(C. S Lewis var för övrigt en väldigt intressant person. Han var en inbiten ateist, som framförallt utifrån sitt intellekt insåg att kristendomen måste stämma.) 


Så istället för att tala emot Guds existens, så talar kanske argumentet för Guds existens. För antingen så visar det att begreppet rättvisa innehåller för mycket mening för att Gud inte skulle finnas, eller så visar det att begreppet rättvisa saknar egentlig mening, vilket leder till att hela detta argument mot Guds existens också saknar mening.   


Vad är rättvisa om Gud inte finns? Om Gud inte skulle finns så leder det, enligt mig, in på en väldigt skrämmande tanke när det gäller begreppet rättvisa. För finns inte Gud, så måste rättvisa vara något som är helt och hållet konstruerat av människan, vilket innebär att nazism lika gärna kan vara synonymt med rättvisa, som något annat.     


Man kan också vända på hela resonemanget om att världen är för orättvis för att Gud skulle finnas, och istället titta på godheten i världen. Då skulle man kunna resonera så här: Det finns för mycket godhet i världen för att Gud inte skulle finnas. Jag menar, är det verkligen rimligt att anta att så fantastiska saker som vänskap, givmildhet, medmänsklighet, kärlek o.s.v. har uppstått ur en helt okontrollerad och slumpmässig händelse? När man ser världen på detta sätt så är det enligt mig oerhört mycket rimligare att tro att det finns en kärleksfull skapare bakom allt.


Nu vill jag att du gör en sak.


Tänk på: allt det goda som finns runt omkring dig, allt som får dig att bubbla av glädje, allt som får ditt hjärta att beröras, allt som får dig att le, allt som får dig att vilja hjälpa andra människor, allt som gör att du känner dig älskad och avslutningsvis tänk på allt och alla som du älskar.  


Tänk på allt detta, och ställ dig sedan frågan: Vad är det troligaste som ligger bakom allt detta?


Är det:


1.      Död materia som högst händelsevis råkade explodera och senare gav upphov till allt detta fantastiska och goda.


Eller:


2.      Att en kärleksfull Gud har skapat världen och att allt detta fantastiska och goda, ursprungligen kommer ifrån honom.


Räkna i ditt inre upp allt fantastiskt och gott som finns i den här världen och ta sedan ställning till de här två alternativen. När jag personligen gör detta, så är det ingen tvekan om vad det är som ligger bakom allt det fantastiska som finns i den här världen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0